Hoe het begon

Sinds 2011 maakt een groep enthousiaste mensen in het Oldambt zich sterk voor een Historische haven in hartje Winschoten. Als locatie komt de kade vanaf De Tramwerkplaats tot voorbij het Van Goghbruggetje bij fastfoodzaak McDonalds in aanmerking. De totale lengte bedraagt ruim 300 meter. Er is plaats voor ongeveer 8 á 10 historische schepen.

Geestelijke vader van het plan is de Scheemder Henk de Vrieze die zelf mede-eigenaar is van Tjalk De Jonge Jan uit 1887 en als kind is opgegroeid langs De Rensel.  

Rolf van der Marke, voorzitter van de Nederlandse stichting van historische bedrijfsvaartuigen (LVBHB), heeft  een bezoek gebracht aan Winschoten. "Hij was enthousiast, want de infrastructuur ligt er al. Meestal wordt hij naar plekken gebracht waar nog fors geïnvesteerd moet worden. Zonder al te grote geldbedragen kan het plan in Winschoten.snel worden uitgevoerd." Omdat het behalve het toeristisch element ook de loop naar het centrum van de stad kan bevorderen en een opwaardering voor dat deel van Winschoten betekent. "Er is voldoende parkeer ruimte en het centrum ligt op loop afstand."  

Sinds  2013 liggen er 2 schepen in de haven en zijn er al enkele voorzieningen aangebracht zoals stroom. Ook het Van Goghbruggetje is weer open gemaakt zodat er schepen naast de Mc Donalds kunnen liggen. Tevens staat hier al een stroomkast.

Op 30 januari 2018 heeft de raad van Oldambt unaniem ingestemd met de verandering van het bestemmingsplan zodat de historische haven nu een feit is. De schouwcommissie is opgetuigd en de schouw criteria zijn klaar. Ook wordt er gewerkt aan de omgeving van de haven. Bewoners en gebruikers hebben ideeën ingeleverd en aan de hand daarvan wordt een plan opgezet hoe de haven gezelliger te maken en de loop erheen duidelijker aan te geven.

Op dit moment liggen er 5 schepen met bewoners in de haven en is de upgading van de haven nog in volle gang. De bewoners hebben nu een huisnummer en nieuwe stroomkasten gekegen,
Zie pagina aanvraag ligplaats